SiteLock Semesterresa 2016 - Fagerlunds

Fagerlunds

Livet med vår husbil och lite till.

Semesterresa 2016

Detta är vår resedagbok från 5 veckors semestertripp med vår husbil.
Häng med på både roligheter och sevärdheter.

 

Denna semester hade vi från början bestämt skulle ske med bil i USA. Majsan fyller jämt och då skulle vi göra en lång resa och se mycket. Men så blev vi med husbil och då vände tankarna åt ett annat håll. Resa runt i Skottland eftersom Majsan har rötter där ( farmors sida) men – hmm- vänstertrafik och ny husbil- nja vi väntar några år. Ok då bestämde vi att vi skulle ta oss runt i Europa på 5 veckor med olika mål. Inget bokat eller förutbestämt utan bara egna mål som kunde ändras vartefter. Vi hade förberett oss på alla sätt genom  att läsa böcker och bloggar. Vad är viktigt att tänka på- ta med sig-förhålla sig till.

Husbilen laddad med lagom kläder, mat för 5 middagar ( man vet aldrig vart man hamnar) , kartor, nedladdad Ställplats/ camping-appar och massor med energi – nu kööörrrrr vi!!

Tack våra älskade barn för att ni tar hand om vårt hus när vi är borta!

Torsdags 16 juni

Mätarställningen stod på 5072,9 när vi begav oss iväg kl: 0430 !

Första stoppet blev Stjerne Camping vid Vejers strand Danmark där vi stannade två nätter. 103 mil avklarade i första etappen, puh! Bollinger naturligtvis och löjrom! Trötta men glada- äntligen på väg!

Under fredagen tog vi en cykeltur ner till havet och passade på att ta en lunch där. Fint väder men det blåste så vi fick anledning att pröva det nyinköpta vindskyddet. Fotboll på tv = en glad gubbe 🙂

Lördag 18 juni

Efter att ha rullat vidare så blev nästa stopp Ribe camping i utkanten av Ribe – en stad vi hört talas om och ville besöka innan vi for vidare . Efter att ha installerat oss på plats tog vi cyklarna in 1 km till den lilla staden. Vandrade runt och det blev även middag vid ån där innan vi tog oss tillbaka.

 

Söndag 19 juni

Lämnade Ribe vid 10.30 för att bege oss till Tyskland via Flensburg. Lagom trafik och inga långtradare! Efter 61 mil hittade vi en  ställplats vid en gammal fabriksbyggnad i Duisburg som numer är en teater.  Makrillsmörgås med kall öl fick vi i oss medan vi planerade nästa dags rutt innan vi kröp till kojs.

Måndag 20 juni

Efter frukost körde vi vidare mot Belgien. Körde igenom Nederländerna några mil och hamnade tillslut i Namur efter 24 mil vid en camping som heter Manoir de La-bas – Chateau et Domaine. Gammalt slott som nu fungerar som camping . Fick bra plats precis bredvid toaletterna på grund av att allt regn gjorde gräsytorna sankiga och inte bra för oss. Smådugg hela tiden så det blev en läsareftermiddag.

Tisdag 21 juni

Nu bar det vidare till Franrike och kusten. Efter 34 mil med Majsan bakom ratten ,många rondeller och småbyar var vi framme sen eftermiddag vid utkanten av Dieppe och Camping Vitamin. Fin plats i solen men ingen fotboll på tv för Björn…….. Ja ja det blir så ibland .

Onsdag 22 juni

Efter frukost packade vi ihop för att åka vidare mot Normandie. Småvägar längst havet med massa utsikt och härliga byar- ja en otroligt fin tripp.

Halvvägs till campingen vi siktat in oss på så fick vi punktering på höger bakhjul !! Men tur att Majsan hade fixat Falck Vägassistans innan vi for hemifrån. Inom 3 timmar hade vi haft telefonkontakt med Falck i Sverige , fått bärgare till gummiverkstad och 2 nya bakdäck!! Inte illa! Och vi betalde inget förutom för nya fina camperracingdäck!

Framme vid nästa camping La Roseraie d´Omaha. Stor fin gräsplätt , fotboll i baren , mycket att se så här bestämde vi att stanna i två dagar.

Torsdag 23 juni

Halvsol men varmt . Tvättade kläder och pysslade lite sen tog vi cyklarna ner mot kusten och Omaha beach – Dagen D. Sandstrand, bunkrar och befästningar . Monument – krigskyrkogården med alla vita kors – ja det fanns mycket att ta in och förstå. Besökte även ett litet museum.

Mitt i allt kom naturligtvis regnet och åskan – till Majsan förtret 🙁  så det var bara att cykla tillbaka. Fullständigt genomblöta blev vi men det var väl en charm i sig….
Torkade kläder överallt- även i tumlaren på plats. Bara fantasin sätter gränser , sen blev det hemmagjord Tacogratäng.

Fredag 24 juni midsommarafton

Efter sen frukost slirade vi iväg ( fastnade i det blöta gräset) och körde längst med Omaha och Utah beach. Passerade fler bunkrar, monument och fina snäckstränder.

Målet var camping La Gallouette i Sankt Vaast -la – Hougre och här fick vi en bra plats på gräset i solen så vi beslöt att stanna två dagar. Tog cyklarna och snurrade runt lite innan vi gjorde en delikat midsommarmiddag bestående av avocado med laxfyllning, grillat kött med sallad och ett gott glas vin till. Midsommarstången på plats.

Lördag 25 juni

En cykeltur längst ut på pir i Sankt Vaast -la- Hougre. Fin utsikt och sen blev vi ”inlåsta”- som tur var skulle ett gäng ungdomar på tältläger ut så då passade vi på. Tog en kaffe med lite att äta inne i stan innan vi begav oss ”hem”. Efter middagen blev det  cykeltur ner till hamnen och avkoppling i solen innan vi hittade fotboll på tv i campingbaren.

Söndag 26 juni

Denna dag for vi 25 mil längst kustvägen ner via Cherbourg till Cap de la Hague och vidare mot målet Mont St Michelle. Hamnade på en ställplats med bästa utsikten. Där blev det middag på restaurangen bredvid innan vi såg fram emot cykeltur nästa dag.

Måndag 27 juni

Regn och dimma så vi beslöt att hoppa cykelturen ut till Mont St Michelle- inget att göra ngt åt. Vi for vidare 47 mil till Saintes där vi hittade en liten camping  med fotboll i baren-naturligtvis! I morgon skulle det bli Cognac-besök.

Tisdag 28 juni

Lämnade Saintes för nya äventyr och första stoppet blev staden Cognac. Här blev det besök på Remy Martin och Martell!

Hittade sen en lokal cognacstillverkare Familjen Coullaud i Bougneau där vi stannade och pratade en stund samt provsmakade deras egen cognac- inte så dum. Tänk vad trevligt det kan bli genom att bara följa en liten vägskylt!

Vidare till vingården Chateau  La Dauphine och ny provsmakning och inköp 🙂

 

For vidare på fina små vägar genom vackra byar till byn Rauzan. Här stannade vi på en camping View Chateau efter 23 mil annorlunda  körning och kartläsning. Ja ja ! Varmt och soligt så vi njöt av relax med wi-fi och kontakt med barnen.

 

Onsdags 29 juni

Tvätt och städdag även om man bor i husbil ska det vara. Lite annat pyssel med husbilen ( lagade kastrullåda samt ett försök med läckande pump i toalettstolen). När vi tröttnat på fixandet tog vi cyklarna in till den lilla byn och hittade på turistbyrå, vintillverkning och gott grillköttet .Idag var det 1 år sen vi köpte husbilen och sista kvällen i Frankrike för denna gång så då blev det naturligtvis fransk biff- hemmagjord fransk potatisgratäng- Bordeaux och till sist ett glas god cognac !

 

Torsdag 30 juni

Idag vidare mot Spanien! Rolig färd genom småstäder och Pyrenéerna. Vet ni hur många rondeller det finns egentligen ?! Passerade gränsen kl: 1553 efter 7 km lång tunnel. Letade camping som inte fanns så det blev bra ställplats i Jaca efter 30 mils körning .Efter middag och disk – en promenad in till centrat och en bar med fotboll ( glad Björn)

 

2 veckor på vift och hittills avverkat 392 mil. Inte illa och vi som har sett så mycket!

 

Fredag 1 juli

Lämnade ett varmt och soligt Jaca med Alicante i sikte men vi hade bestämt oss för att vi skulle hitta ett trevligt ställe halvvägs.
Passerade stora öppna fält – vindruvsodlingar, olivodlingar eller bara sand.

Hittade en mysig camping uppe bland bergen i en stad som heter Albarracín 1200 meter över havet. Det blåste men det var inga problem då vi har lärt oss lägga ut ett spring till markisen efter alla år på sjön 🙂
Tog en promenad in till byn och det var verkligen en upplevelse. Ja bilderna talar för sig själv.

Lördag 2 juli

Tog oss vidare mot Alicante och Torreveija. Varmt-sol och lugn trafik hela vägen. Rullande lunch = Codrivern serverade gazpacho och smörgås.

Efter 40 mil var vi framme vid camping Palm MarCat 2 som låg precis vid havet-härligt! Här beslöt vi för att stanna 2 nätter. Relax på stranden – lite solbränna ville vi ändå ha med oss hem- innan middag i baren och fotboll för Björn och hemside-uppdatering för Majsan.

Söndag 3 juli

Idag blev det en ”koppla-av-dag”. Promenad längst beachen , tvättbestyr och läsa. Helt plötsligt dök Lennart & Cecilia upp. De hade frågat runt efter oss och ja- inte så många svenska husbilar fanns det kan vi säga. Bokade middag tillsammans så senare blev vi upplockade vid campingen av egen LC-taxi. Bilade runt Torreveija och fick se stan, stannade till vid deras hus för en titt sen vidare till promenadstråket vid hamnen för en fantastisk god middag vid El Muelle. Taxi hem till oss efter en fin avslutande promenad bland folkvimlet.

Måndag 4 juli

Efter puts av husbil och disk begav vi oss hem till Lennart & Cecilia för att parkera husbilen på deras gata. Fick skjuts till förutbestämd mötesplats med Kent där vi efter mycket letandes hittade honom i en Ford, färg-modell-plats odefinierbart :-). Ja ja – mot stranden och bad/sol! Lunch och njöt av en stund vid havet. Sen hem till Kent och Lenas hus där vi softade i poolen innan vi gick in mot stan för att äta indisk mat. Såå gott!
Vår egen underbara taxi LC kom och hämtade oss för att sen avsluta kvällen på deras altan.

Tisdag 5 juli

Heldag med Lennart & Cecilia ! Så trevligt. Det blev först en tur till rosa saltsjön där vi läkte våra ev småsår på fötterna. Vissa badskor klarar inte av saltet……..
Vidare upp till en bergsby som heter Guadalest. Vackert och fantastisk utsikt även med stukad fot ( Majsan rekommenderar inte detta ). Lunch på torget sen fin tur tillbaka hem till Lennart & Cecilia. De bjöd på jättegod middag och kvällen ville liksom aldrig ta slut.

Onsdag 6 juli

För att hinna med mer av det vi ville göra på vår semester var vi tvungna att säga farväl till L&C och Kent innan vi for vidare norrut. Efter 49 mil stannade vi till på Camping ElsPorts vid Arnes. Plockmiddag sen tack och adjö för denna dag.

 

Torsdag 7 juli

Denna tag skulle vi försöka hitta Josep Grau vingård i Marca som ligger sydväst om Barcelona. Där produceras vinet Vespres – ett kärt vin sen 2010.

Tog oss fram till Marca men hittade ingen vingård. Hmm frågade oss fram-ok upp på kullen. Vägen blev smalare och smalare- massa vingårdar men inte Vespres- tillslut hamnade vi i en smal gränd i en liten by- oj oj oj. Vi tog oss ur gränderna som tur var- bra med smal husbil ( 2,35). Det var bara att ge upp vingården tyvärr men hemsidan finns ju kvar så synpunkter på utveckling av skyltning kommer att delges.
Vidare upp och ner i djupa dalar mot Frankrike genom Andorra och hittade tillslut en camping i Le Malazeon med allt = middag in baren med fotboll på tv ( Frankrike- Tyskland). Frankrike vann och jubel på puben hela natten!!

Fredag 8 juli

Iväg mot nya äventyr. Sol och fantastisk färd i utkanten av Pyrenéerna. Hamnade till slut i Medi-Pyrenéerna med fina dalgångar och böljande landskap. Tog första bästa campingen i Millau vid floden och vi beslöt att stanna två nätter här. Mysig plats nära ner att ta ett dopp när vi ville. Idag var det 1 år sen vi hämtade husbilen på Forsbergs för att köra hem den till oss efter att vi satt dit lite mer utrustning som vi ville ha. Och vi är mer än nöjda!

Lördag 9 juli

Tog en promenad i till den lilla staden för att se oss omkring. Fin liten stad och vi tog en lunch bland folkvimlet. Eftermiddagen och kvällen gick i relax-glass- tvätt-surf-vilans tecken. Varmt= tacka vet vi AC!

Söndag 10 juli

Lämnade Millau för att åka norrut mot Alsace. Rullande lunch igen och vi hittade sen äntligen en husbilstvätt !! Roligare att åka omkring med en finputsad hubil ska ni veta! Macon tänkte vi skulle bli ett bra stopp så efter 45 mil installerade vi oss på camping Du Lac. Bra plats = middag i baren med fotboll på tv ( Frankrike-Portugal ).

 

Måndag 11 juli

Vaknade till regn så det var bara att plocka ihop allt och dra vidare . Mot Charmes styrde vi bilen. Rolig körning och vi trodde vi var smarta som tog en genväg för att slippa en skördetröska – hahahaha. Inte då! Ställplats eller camping i Charmes? Hmm . Ställplatsen efter 33 mil vid kanalen tog över – helt klart! Fin plats med utsikt över förtöjda båtar- ja vi ångrar oss inte att vi bytte fritidssysselsättning.

Tisdag  12 juli

Tog en cykeltur utmed kanalen och in till stan.
Ett besök på turistbyrån gjorde att vi beslöt oss för att fara vidare 13 mil mot Alsaceområdet. Camping 1= för liten, camping 2= abonnerad , camping 3= ok. Det blev Saint Pierre och Camping Les Reflets. Fyra gäster förutom oss så det var bara att välja och vraka bland platserna. Ingen wi-fi eller restaurang men vi klarar oss alltid! Tog sen en underbar cykeltur genom stora fält av vinrankor för att avsluta dagen med fransk biff och potatisgratäng.

 

Onsdag 13 juli

Efter lite letande på internet så hittade vi en bättre camping mer norrut i Obernai.
Packade ihop och for dit- 9 km bort. Tvätt och Skype med barnbarn sen blev det en cykelutflykt in till centret. Sen lunch direkt och efter det kom regnet vilket bidrog till impulsköp av Björn till oss så vi fick varsin ny fin värmande tröja. Hittade en fin källare med vinprovning av lokala Alsace-viner. Naturligtvis jättegoda= inköp !
Lugn kväll som avslutades med fyrverkerier överallt (?).

Torsdag 14 juli

Idag cykeltur till olika vingårdar och provsmakning . Hittade en gammal familjär vinproducent där vi stannade en stund. Så trevligt och enkelt.
Cyklade vidare och tyckte att det var så folktomt över allt och inga affärer var öppna……
Stannade på en restaurang med fin terass för att inta en god lunch. Dyraste lunch/middag på denna resa= 450 kr men otroligt god!
Åter till husbilen för relax resten av dagen.
Fyrverkerier även i natt och då förstod vi- det var ju Frankrikes nationaldag (stängda affärer).

Fredag 15 juli

Idag tog vi oss vidare mot Tyskland och Moseldalen. Siktade mot Erden som hade en fin camping . Hittade den efter 27 mil och fick superplats precis vid Mosel- inte fel! Relax innan middag på mysig resturang bland gränder. Njöt länge av utsikten över Mosel och vår ledighet.

Lördag 16 juli

Tog en cykeltur till Bernkastel-Kues cirka 2 mil t/r. Fin väg längst Mosel och vinrankor. Kaffe och -naturligtvis- Apfelstrudel mitt i den lilla fina staden. Strosade omkring och njöt av alla fina byggnader och små affärer. På vägen tillbaka stannade vi till på ett Winegut för att provsmaka lokalt Moselvin hos familjen Nicolai. Sol – varmt och vi njöt! Väl tillbaka blev det grillat och sallad med Moselvin- naturligtvis. Började planera för återresan hem…….

Söndag 17 juli

Lämnade ett vackert Erden och for norrut via Cochem och rundande Koblenz. Vi kände att detta var inte sista gången vi besökte Mosel med husbil! Bra körning på motorvägarna-inga långtradare – söndag! Tog sikte på Bremen och en camping utanför i Stuhr. Efter 53 mil så installerade vi oss på Camping Steller See och hittade en restaurang som äntligen- trodde vi- gav oss varsin wienerschnitzel som det sig bör. Hur kan det bli så fel två gånger ? 🙂
Vet ni vad som sen händer kl: 0000 ? Jo alla parkerade långtradare börjar köra i väg och om campingen ligger nära en motorväg så…………
Majsan hann inte räkna alla som störde hennes sömn .

Måndag 18 -onsdag 20 juli

På måndagen satte vi fart mot Flensburg och lite inköp sen över gränsen till Danmark och Römö Camping. Kanonplats och vi njöt av slutspurten på denna semesterresa som hittills tagit oss fram 796,6 mil.

Tog oss till campingcentrat på kvällen och äntligen hittade vi wienerschnitzell på menyn som stämde någorlunda.

Vilka underbara dagar att vakna till-sol, sol och åter sol. Inga moln och varmt ! Lagom temperatur för oss nordbor 🙂
Det blev en cykelturer varje dag och vi hamnade även på Römös högsta punkt. Sol och baddag i havet!  Fantastisk sandstrand och långgrunt. Läsa och göra vad vi ville! Lyx!
Vi njöt verkligen av alla dagar!

Torsdag 21 juli

Så var det dax att åka hemåt. Hälsade på Maria i Köpenhamn på eftermiddagen innan vi tog oss över gränsen och hittade en camping i Ljungby innan vi skulle fortsätta  hem på fredagen.

Under denna resa har vi hittat många platser vi kommer att återvända till. Vi har haft 5 helt underbara veckor, kört  903 mil, och vi skulle kunna vara ute ännu längre då husbilslivet är ett fantastisk sätt att resa på.

 

© 2019 Fagerlunds